Η κατανάλωση γιαουρτιού στους άνδρες πιθανώς να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου
Άνδρες που καταναλώνουν γιαούρτι τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου συμφώνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα 32.606 ανδρών και 55.743 γυναικών που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση από το 1986 ως το 2012. Οι πληροφορίες που ζητήθηκαν από τους ασθενείς συμπεριλάμβαναν πληροφορίες ανά 4 χρόνια σχετικά με τη υγεία τους, την άσκηση τη διατροφή και γενικά το lifestyle τους. Σε αυτό το διάστημα διεγνώσθησαν 5.811 περιπτώσεις αδενωμάτων στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.
Σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν γιαούρτι, οι άνδρες που κατανάλωναν γιαούρτι εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα κατά 19% ανάπτυξης αδενωμάτων και κατά 26% ανάπτυξης αδενωμάτων με υψηλή πιθανότητα κακοήθειας.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς (University School of Medicine, St Lewis, USA) η μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα για το ρόλο του γιαουρτιού στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος εάν επαληθευτεί από άλλες μελέτες μπορεί να γίνει ένας ευρέως αποδεκτός μεταβλητός παράγοντας με συνεισφορά στο screening-πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς.
Η κατανάλωση γιαουρτιού έχει συνδεθεί και παλαιότερα με μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη υγιούς μικροβιακού φορτίου στο εντερικό αυλό. Παρ’όλα αυτά λίγα είναι γνωστά για το πώς το γιαούρτι μπορεί να επηρεάζει την δυνατότητα ανάπτυξης αδενωμάτων σε ορισμένους ανθρώπους. Επίσης περιέργως η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδειξε αντίστοιχη συσχέτιση στις γυναίκες.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι το όφελος των γαλακτοκομικών προϊόντων προέρχεται από την περιεκτικότητα του ασβεστίου σε αυτά , το οποίο γνωρίζουμε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού. Παρ’όλα αυτά, καθώς η παρούσα μελέτη έχει συνεκτιμήσει ήδη την πρόσληψη ασβεστίου μαζί με άλλους διαιτητικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα συνιστούν ότι το γιαούρτι μάλλον μειώνει το ρίσκο μέσω άλλων οδών. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο και αποδεδειγμένο ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος έντερου, υπάρχουν οδοί μέσω των οποίων τα προβιοτικά του γιαουρτιού ενδεχομένως να συμβάλουν σε αυτό, καθώς μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της φλεγμονής (παράγοντας κινδύνου) καθώς και στη δέσμευση και εξουδετέρωση συγκεκριμένων καρκινογόνων ουσιών.
Μελλοντικές μελέτες σε διαφορετικές εθνικές/φυλετικές ομάδες ασθενών πιθανώς να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα και να επεξηγήσουν περεταίρω τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς.
